Kontrgerilla
Kontrgerilla, İtalya'daki adı Gladio, Yunanistan'da B-8 ya da Koyun Postu, Belçika'da SDRA-8, Hollanda'da NATO Komutası, Batı Almanya'da Gehlen Harekatı, Stay Behind ya da Sword, Avusturya'da Schwert, Fransa'da Rüzgar Gülü, İspanya'da Anti-Terör Kurtarma Grubu (GAL), İngiltere'de Secret British Network, Türkiye'de Kontrgerilla olarak bilinen Soğuk savaş döneminde komünist düşüncenin iktidarları ele geçirmemesi için kurulan, NATO ve CIA destekli birimler.
Son dönemlerde ise Komünizm tehlikesinin geçmesi üzerine bazı ülkelerde ulus-devlet yapısına karşı etnik milliyetçi terör örgütleri örgütleyip böl parçala yok et mantığını uygulama görevini edinmiştir.
Kontrgerilla, NATO'nun karanlık operasyonlarını yürütmek amacıyla kurulmuş bir örgüt. Literatürde «Black Ops» olarak bilinen bu tip operasyonları yürütmek amacıyla kurulmuş sayısız örgüt var. Hemen hemen her devlet, elinin altında bu tip örgütleri bulundururlar. Herhalde bunlardan en farklısı, İsrail, zira İsrail, bu tip operasyonları açık açık yapan ve inkar etmeyen tek devlet. Elbette, onların da «karanlıktan karanlık» operasyonları vardır, ama hiçbir devlet, İsrail gibi, bu tip operasyonları devlet eliyle yürüttüğünü söylemez.
Kontrgerilla'nın farkı, Uluslar arası olması. Ayrıca, birbirleriyle kısmi bir dayanışma içindeler. Örneğin, İspanya'da kontrgerilla, BASK'la mücadele ederken İngiltere'deki örgütten yardım alabiliyor. Devlet ve orduların içinde etkin oldukları halde, ulusal çıkarlar gereği, devletler bu organizasyonu «görmemiş gibi» yapıyorlar.
Kuruluş Amacı
Kontrgerilla'nın kuruluş amacı, komünist bloğa karşı, üçüncü dünya savaşını başlatmadan mücadele edebilmekti. Elbette, ABD devletinin örneğin Küba'daki devlet başkanına kendi ordusu ya da istihbarat örgütü eliyle suikast düzenlemesi mümkün değildi; zira bu durumda Rusya devreye girerdi. Bazı durumlarda sadece cinayet işlenmesi yetmiyordu, bunun «mesaj» vermesi de gerekirdi. Bu tip operasyonlar Uluslar arası hukuka aykırı olduğundan, ama her devlet de hukuka takılmadan bazı işleri el altından halletmek zorunda olduğundan, kontrgerilla ülkelerde büyük güç kazandı.
Komünist blok dağılınca, bu adamların eski önemi de kalmadı. Aslında «Mission Impossible» filminin sonunda, Jon Voight (Angelina Jolie'nin babası!) bunu bir cümleyle çok güzel ifade etmiştir:»Sonra bir de bakmışın ABD başkanı ülkeyi sana danışmadan yönetmeye başlamış!»
İtalya'daki «Temiz Eller» operasyonunda hedefi, aslında kontrgerilla idi. Kısmi bir başarı ve çok sayıda savcı-kolluk kuvvetinin öldürülmesinden sonra, olayın üstü kapatıldı ve «şahin» Berlusconi'nin «birdenbire» iktidara gelmesiyle, operasyon son buldu. Operasyonu başlatanlardan sağ kalanlarsa, iftiraya uğrayıp gözden düşürüldüler. Oysa, davaların sonuçlandığı bir gece, çok dikkat çekici bir olay oldu: jandarma içinde temizlikten yana olan bir grup, Milano sokaklarında zaferlerini havaya ateş açarak kutladılar. Bu bir AB ülkesinde İspanya ve Yunanistan iç savaşlarından beri görülmemiş bir şeydi. Ordu ve polis, kendi içini temizlemesini kutluyor, kalanlara da gözdağı veriyordu. Maalesef, sonuna kadar gitmelerine izin verilmedi.
Şu an kontrgerilla serseri mayın gibi. Ülkelere de şantaj yapabilecek güce sahipler; çünkü bir zamanlar «görmezden gelindiklerinden» devletlerde örgütün ne kadar derinde olduğunu bilmiyorlar. Herkesin saklamak zorunda oldukları sırları olduğundan, taraflar birbirini idare ediyorlar.
Türkiye Uzantıları
Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra muhaliflerin (o dönem komünistlerin) iktidara gelmesini önlemek için kurulan "Gladio" adlı kontrgerilla örgütünün Türkiye'deki uzantısına siyasi literatürde "Kontrgerilla" denilmektedir.
NATO'nun Özel Harp talimnamelerine göre, üye ülkelerde kurulan NATO birimleri Türkiye'de 1952[1] ya da 1953[2]'te önce Seferberlik Tetkik Kurulu adıyla örgütlenmiş[2] sonra doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Harp Dairesi çatısı altında ve bunun sivil uzantısı olarak faaliyet yürütmüştür.[3] Bülent Ecevit 1974'te dönemin Genelkurmay Başkanı Semih Sancar'dan Özel Harp Dairesi'nin varlığını öğrenmiş[4] ve Deniz Kuvvetlerinden Emekli Binbaşı araştırmacı-yazar Stratejist Erol Mütercimler ise ilk kez 1980'de örgütün varlığından haberdar olduğunu dile getirmiştir.[5]
Kaynakça
[1] 'Kontrgerilla kontratakta...' (Can Dündar'ın 5 Ocak 2006 tarihli yazı: Kemal Yanak'ın Gölgede Kalan İzler ve Gölgeleşen Bizler, Doğan Kitabevi, Ocak 2006. ISBN 975-293-415-3 'dan alıntı)
[2] a b 'Türkeş TMT'yi benden öğrendi, boynuma sarıldı' (İsmail Tansu söyleyişi) 21 Mayıs 2008 tarihli Aksiyon dergisi Sayı: 701
[3] 'Derin Devlet Kontrgerilladır' (Bülent Ecevit söyleyişi) 11 Nisan 2005 tarihli Sabah gazetesi
[4] 'Kontrgerilla kontratakta...' (Can Dündar'ın 5 Ocak 2006 tarihli yazı)
[5] 26 Mayıs 2006 tarihli Yeni Şafak gazetesi.
0Awesome Comments!