Esad'ın Barış Planı

Haber: Esad'ın Barış PlanıAylar sonra ilk kez ulusa seslenen Esad, bir barış planı sundu. Geçişin anayasal yollardan olması gerektiğini belirten Esad, çatışmaların sonlanması için halkı harekete geçmeye çağırdı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, haziran ayından bu yana ilk kez ulusa seslendi.
Daha önceki konuşmalarında olduğu gibi, yine kendisine bağlı güçlerin "adam öldürmeye niyetli suçlulardan oluşan gruplara ve Cihatçılara karşı savaştığını" söyledi ve 'ailesinin onlarca yıllık iktidarına yönelik bir ayaklanma' olduğunu reddetti.
Esad, ülkesinin eşi benzeri görülmemiş bir saldırıya maruz kaldığını ve çatışmanın yalnızca birhalk hareketiyle çözülebileceğini kaydetti.Suriye'nin hiç kimseden dikte almayacağını ifade eden Suriye Devlet Başkanı, halka, yaklaşık22 aydır süren çatışmaları sonlandıracak bir girişimde yer almaları çağrısında bulundu, ancak planla ilgili ayrıntı vermedi.
Esad, halka 'El Kaide teröristleri' olarak nitelendirdiği muhaliflerekarşı savaşmak için tam birulusal mobilizasyon çağrısı yaptı. Esad, "Bugün burada bir aradayız ve acı Suriye'yi sarmışdurumda. Ülkemizin sokaklarında güvenlik ve istikrar olmadığından neşe için yer de yok. Buülke hepimizin ve onu korumalıyız" ifadelerini kullandı.
"BATININ KUKLALARI"
İsyancı güçlerin Suriye'ye karşı bir "dış savaş" yürüten yabacı güçler tarafından desteklendiğinibelirten Esad, muhalifleri, "Batı'nın kuklaları olarak nitelendirdi. 'Batı tarafından yaratılankuklalar'la diyalog kurmayacaklarını kaydeden Esad, Rusya, Çin ve İran'aise destekleri içinteşekkür etti.
Öte yandan, hükümetinin siyasi bir çözümiçin partner bulamadığını kaydeden Esad, "Tabii kisırf partner bulamamamız siyasi bir çözümle ilgilenmediğimiz anlamına gelmez, ancak partnerbulamadık" dedi.Esad, çatışmasının hükümetiyle muhalifler arasında değil tam aksine ulusuyladüşmanları arasında olduğunu belirtti.
BARIŞ PLANI
Barış planı olarak nitelendirdiği bir plan açıklayan Esad, "Suriye'ye ihanet etmeyenlerle"biruzlaşı konferansı çağrısında bulundu. Bununardından yen bir hükümetin kurulabileceğini vegenel af çıkarılabileceğini ifade etti.
Esad, "Siyasi bir sürecin ilk adımı, bölgeselgüçlerin muhalefete Mali ve silah desteğisağlamayı bırakmasını, terör operasyonlarının sona ermesini ve sınırların kontrolünügerektiriyor" dedi.BM'ye göre, çatışmaların başlamasından bu yana Suriye'de 60 bin kişi hayatını kaybetti.