Opus Dei Gizli Örgütü ve Vatikan



Opus Dei Gizli Örgütü ve Vatikan

Papa 2. Jean Paul'ün ardından Vatikan'da yeni papa seçimi 18 Nisan'da başlayacak. Ama tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 'Derin Vatikan'ın masonik örgütü 'Opus Dei' ile ilgili tartışmalar başladı. Türkiye'nin en etkili haftalık haber ve aktüalite dergisi Tempo, son sayısında Vatikan'daki son gelişmeleri ve Opus Dei örgütünü mercek altına aldı. Vatikan uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Yel, Tempo'nun sorularını yanıtladı.

Papalık seçiminde Vatikan'daki grupların çatışması etkili olur mu?

- Grupların sayısını kesin olarak söylemek biraz zor. Çünkü o kadar farklı Katolik grupları var ki. Bundan 20-30 yıl önce sorsaydınız Cizvitler ne derse o olur derdim. Çünkü Cizvitler, Katolik Kilisesi'nin elitleri olarak ele alınır. Hatta Cizvitlerin en baştaki isimleri eskiden 'siyah papa' olarak anılırdı. Ama bugün öyle bariz bir şekilde bir grubun üstünlüğü olduğunu söylememiz çok zor.

Ölen Papa'ya Opus Dei örgütünün ciddi desteği olmamış mıydı? Şimdi nasıl olur?

- Öyle söylentiler var. Bunların hiçbirisi doğrulanamaz. Vatikan asla böyle bir açıklama yapmayacaktır.

Opus Dei'nin önemi nedir peki?

- Gizli bir örgüt, yapılanması farklı, masonik bir tarafı var. Ciddi bir finansal gücü var. Dan Brown'un 'Da Vinci Şifresi'nde yer alan bilgilerin yüzde 95'inin gerçek olduğunu düşünüyorum. Opus Dei, şu anda Katolik Kilisesi'nde oldukça etkin durumda. Muhafazakârlığıyla ve üst düzeydeki yöneticileriyle etkin durumda. Opus Dei'nin etkin olmasının en büyük sebebi de, iş âleminde etkin üyelerinin olması. Çok zengin bir tarikat. Ama Papa seçiminde, bu kadar etkili olabileceklerini sanmıyorum.

Neden?

- Çünkü kardinallerin çoğunluğu Opus Dei'den değil.

Opus Dei'nin karıştığı skandallar var.

- Opus Dei hakkında konuşmak çok da doğru olmasa gerek. Tehlikeli bir durum. Duyabilirler, bizim aleyhimize çalışıyor denebilir. O yüzden Opus Dei'ye çok girmeyelim. Sadece genel hatlarını çizelim.

Opus Dei tehlikeli mi?

- Bütün örgütler için geçerlidir bu. Kendi çıkarları için böyledir.

Finansal gücü büyük mü?

- Tabii. Özellikle İspanya'da.

Vatikan'ın ve Opus Dei'nin parasal gücünü tahmin edebilir misiniz?

- Yok, hayır.

Trilyon dolar gibi olabilir mi?

- Kesinlikle evet. Hiç kimse bugüne kadar tahmin yapmadı. Dünyanın en zengin devleti, sermaye gücü.

Opus Dei'nin Türkiye'de bağlantıları var mı?

- Bildiğim kadarıyla yok. Opus Dei, Türkiye'de çok etkin değil. Ama Cizvitler etkinler. Türkiye'deki Fransız okulları Cizvit okullarıdır. Çünkü Osmanlılar Cizvitlere çalışma imkânı tanımışlardı.
ÖRGÜT ÜYELERİ 'ÇİLE' ÇEKİYOR

Opus Dei, 2 Ekim 1928 tarihinde Kutsanmış Josemaria Escriva tarafından Madrid'de kuruldu. Günümüzde dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 80 bin kişi bu piskoposluğa üye. Escriva, 26 Haziran 1975'te öldü. Yerine yıllardır yanında bulunan Dr. Diez Sollano geçti.

Opus Dei'ye katılan üyelerden günlük olarak bazı şiddete yönelik uygulamalar da istenir. Opus Dei numerary'lerinin çile uygulamalarından bazıları şöyle:

a. Cilice: Kilisenin bayram ve pazar günleri hariç her gün iki saat boyunca bacakların üst kısmına dikenli bir zincir bağlanır. Opus Dei üyeleri bu uygulamayı nadiren itiraf ederler. Bu çile insanın etinde deliklere yol açar ve bu sebeple Opus Dei üyeleri diğerlerinin yanında mayo giymezler.

b. Disiplin: Makrameye benzeyen bir kırbaç ile kalçalara ve sırta vurulur. Normalde haftada bir gün yapılan bu çile, eğer üst yetkililerden izin alınabilirse daha sık yapılabilir.

c. Soğuk Duş: Numerary'lerin çoğu her gün soğuk duş alırlar.[1]

Kaynaklar

[1] Tempo Dergisi.